Wij investeren in kennis en ontwikkeling, zodat we installaties volgens de nieuwste inzichten ontwerpen. Daarom hebben werkvoorbereider Jord van Santen en zijn collega’s, Derek en Sirwan én calculator Jorrit een ventilatietraining bij Zehnder gevolgd, een toonaangevende leverancier van binnenklimaatoplossingen.
Jord vertelt over de training en de toegevoegde waarde voor hun werk.
Ontwerpen volgens nieuwste normen
Bij de training in het Zehnder Academy Kenniscentrum in Zwolle, kregen Jord en zijn collega’s uitleg over het ontwerpen en dimensioneren van ventilatiesystemen. Jord: “Een goed ventilatieontwerp begint met het bepalen van de verblijfsgebieden, verblijfsruimtes en gebieden waar luchtafzuiging moet plaatsvinden. Op basis van vaste normen uit het Bouwbesluit bepaal je hoeveel lucht in elke ruimte moet worden aan- en afgevoerd. Dit dient in balans te zijn door het maken van een ventilatiebalansberekening: essentieel voor een goed werkend WTW-systeem.”
Belangrijk inzicht
Een belangrijk inzicht uit de training was de wijze waarop je de ventilatiestromen in balans brengt. Jord legt uit: “Bij een WTW-systeem moet de lucht die je afzuigt gelijk zijn aan de lucht die je toevoegt. In ruimtes zoals keukens, badkamers en toiletten gelden specifieke richtlijnen voor afzuiging. Tijdens de training kregen we slimme rekenmethodes en praktische voorbeelden, waarmee we direct in onze ontwerpen aan de slag kunnen.”
Geen verkooppraatje, maar pure kennis
Zehnder is een bekend merk in ventilatiesystemen en staat hoog aangeschreven vanwege de kwaliteit en service. Toch was de training niet bedoeld als verkooppraatje, benadrukt Jord: “De cursusleider was heel duidelijk: hij wilde ons niet overtuigen om per se Zehnder-producten te gebruiken. De nadruk lag echt op de basisprincipes van ventilatieontwerp en het correct dimensioneren van installaties. Die kennis kunnen we toepassen op alle merken die wij gebruiken.”
Bevestiging en nieuwe inzichten
Jord: “Deze training liet zien dat we op de juiste manier werken. Tegelijkertijd gaf het ons nieuwe inzichten en praktische handigheidjes die we direct kunnen toepassen.” Hij vervolgt: “We hebben bijvoorbeeld meer inzicht gekregen in de invloed van luchtstromen en weerstand in leidingen. Hierdoor kunnen we betere keuzes maken in het ontwerp, bijvoorbeeld om geluidsoverlast door ventilatiekanalen te minimaliseren.”
Interessante discussies
Daarnaast was het waardevol om ervaringen te delen met installateurs uit andere sectoren. “Wij werken veel in de villabouw, waar esthetiek en maatwerk een grote rol spelen. Tijdens de training spraken we collega’s die veel seriematige woningbouw doen. Dat gaf interessante discussies over de plaatsing van ventilatieroosters: kies je voor optimale luchtcirculatie of ga je voor een oplossing die mooier oogt? Het antwoord is vaak een balans tussen beide.”
Kennis up-to-date houden
De techniek achter ventilatiesystemen blijft zich ontwikkelen, en daarmee veranderen ook de normen en regels. “We hebben gemerkt dat er regelmatig updates zijn in het Bouwbesluit”, zegt Jord. “Sommige methodes die een paar jaar geleden nog werden afgeraden, mogen nu ineens weer wel. Daarom is het belangrijk regelmatig dit soort trainingen te volgen en up-to-date te blijven.”
Blijven investeren in kennis
Jord kijkt terug op een geslaagde trainingsdag bij Zehnder. “Het was een leerzame en goed georganiseerde cursus, waar we direct iets aan hebben in ons werk. Dit soort trainingen helpen ons om de kwaliteit van onze ventilatieontwerpen hoog te houden en de beste oplossingen voor onze klanten te realiseren.”
dennis vroegh
Vroegh Installatietechniek staat voor u klaar en helpt u vakkundig.